We meet again

Snygga människor gör mig nervös, snygga grönsaker likaså. Sist jag stötte på den röda spetskålen fick jag prestationsångest. Den här gången tog jag befälet direkt och förvisade den till att bli ett tillbehör. Det gick vägen.

Lamm- och squashburgare med morotstzatziki och sötsyrlig kål
6 burgare
500 g lammfärs
1 liten squash, grovriven
2 schalottenlökar, hackade
1 ägg
1 tsk torkad oregano (gärna grekisk)
salt och nymalen svartpeppar efter smak
olivolja till stekning.
montera burgarna med: stekta skivor surdegsbröd, tomatskivor och morotstzatziki (grovriven morot blandad med tjockyoghurt, riven vitlök och en hutt olivolja)

Sötsyrlig kål
1/2 huvud spetskål eller rödkål eller röd spetskål, strimlad
1 äpple, tärnat
ca 1/2 dl balsamvinäger
ca 1 msk tamari (eller ljus soja)
1 msk rapsolja

Hetta upp en vid kastrull och fräs kål och äpple i rapsolja under omrörning i fem minuter. Tillsätt vinäger och tamari och låt kålen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Rör ihop morotstzatzikin. Blanda alla ingredienser till burgarna och stek dem i olivolja ca fem minuter på varje sida (beroende på tjocklek). Servera burgarna på surdegsbröd med tomatskivor och tzatziki och den ljumna kålen vid sidan av.