Vuxendricka

Jag är väldigt förtjust i citronverbena och har därför alltid en kruka i min minikryddträdgård. För att verkligen ta tillvara på bladen bestämde jag mig för att göra lemonad på dem. Men mitt i processen insåg jag att det var mycket smartare att bara göra en sockerlag på citronverbenan och sedan spä den med färskpressad citrusjuice och vatten varje gång jag vill ha en glas. Tar mycket mindre plats i den lilla kylen och juicen är färskpressad varje gång. Kan tillägga att lemonaden passar fasligt bra till en skvätt gin.

Sockerlag med citronverbena

1 1/2 dl löst packade citronverbenablad
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker

Lägg allt i en vid kastrull och sjud på låg värme i 10 minuter. Sila av bladen och låt sockerlagen svalna helt. Häll den på flaska och förvara den i kylen.

Späd lagen enligt följande:
1 del sockerlag
2 delar färskpressad i citronjuice eller limejuice
8 delar iskallt vatten, med eller utan bubblor

För ett glas blir det:
1/4 dl sockerlag
1/2 dl citron- eller limejuice
2 dl vatten