Vinnaren

Jag blev ju utmanad för ett par månader sedan att återskapa en Marfa-vegoburgare. Man kan säga att jag ganska så direkt blev nedslagen eftersom jag inte kunde googla mig till vad yamaní-ris var för något slags ris. Men det finns en anledning till att jag maniskt fortätter spela wordfeud trots att jag blir slagen 100 matcher på raken. Jag är envis som satan. Kunde liksom inte släppa det där riset, så förra veckan började jag återigen härja på google och kom fram till att: 1. yamaní är ett råris och att: 2. det antagligen är ett rundkornigt råris. Eftersom jag råkar ha en påse av just sådant ris gick resten som en dans. Jag tog mig en del friheter som öka proteinhalten med hjälp av bönor, men eftersom ingen jag känner faktiskt har ätit en Marfa-burgare så bestämmer jag helt enkelt att jag klarade utmaningen med bravur. Det här är är nämligen den bästa vegoburgaren jag har gjort. Hittills.

Vegoburgaren nr 1

ca 6 burgare
1 dl rundkornigt råris (update: det går bra med vanligt råris också!)
1 pkt svarta bönor (380 g)
1 dl havregryn
1 dl grönsaksbuljong
1 1/2 msk sesamfrön
100 g broccoli
2 vitlöksklyftor
2 msk sötstark senap
1 pkt mozzarella (125 g)
salt och peppar
neutral olja till stekning
servera med: tex hamburgerbröd, sallad, skivade tomater, knaperstekt svamp, het salsa eller annan smaskig sås

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen och låt det svalna. Häll varm buljong över havregrynen och låt stå ca 10 min. Rosta sesamfrön i en het stekpanna under omrörning (de bränns lätt). Häll dem sedan i en mortel och krossa dem lätt. Skär broccolin i små tärningar. Koka upp vatten och förväll broccolin i en minut och spola den sedan i kallt vatten i ett durkslag. Skala och hacka vitlöken. Fräs broccoli och vitlök under omrörning i lite olja i en stekpanna i ett par minuter. Häll bönorna i en stor bunke och mosa dem lätt med hjälp av en potatismosare eller gaffel. Det ska bli lite mosigt men ändå var bitar kvar. Blanda sedan ner ris, havregryn, krossad sesam, broccolifräs och senap. Smaksätt med salt och peppar. Skiva mozarellan tunt. Forma biffar av smeten (går lättast med blöta händer) och stek i olja i medelvarm stekpanna. Vänd biffarna och fördela mozarellaskivorna över dem. Stek tills osten börjar smälta. Lägg burgarna i bröd och fyll på det du tycker är gott.

 • Johanna Å

  Å jag måste testa. Kanske redan ikväll! :-O

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Du kommer inte att ångra dig. Glömde skriva att det ju säkert går bra med vanligt råris eller fullkornsris också. Men kanske inte vanligt ris, man vill åt den tuggiga konsistensen.

 • Johanna

  Haha, vad goda! Jag använde ett gammalt råris av obestämd sort som jag hade liggande, helt klart inte rundkornigt. Men det blev bra. Och den sötstarka senapen i – genialt! Jag är mätt och mycket nöjd,

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Åh vad kul att du gillade och vad bra att du testade med annat ris, jag ändrar i receptet så att folk slipper springa runt och leta efter rundkornigt råris (för det måste man leta efter i den här stan believe me).