Vilket vin passar till tacopaj?

Äckligt

En så här lång bloggfrånvaro kräver ju om inte sin förklaring så i alla fall en pampig comeback. Jag var mycket nöjd när jag fyllde min nyinköpta le cruset-gryta med fläskkarré, plommon, stjärnanis, sichuanpeppar, vitlök, honung och kanel. Men hörrni, det blev ÄCKLIGT. Så vänner, jag ger er… tacotisdag! Okej, jag erkänner, jag har drivit med tacogrejen åtskilliga gånger (rubriken på inlägget är taget från ett av tidningen kupés omslag), men sanningen är att jag gillar tacogrejen om jag får göra det till min grej, inga tacoskal eller kryddpåsar, tack. Här kommer en sallad som till exempel passar som fyllning till tortillas. Den här gången fick den sällskap med lårfilé av kyckling som torrmarinerats i en rub.

The tacosallad

Gott

2 majskolvar eller 2 dl fryst majs
1/2 silverlök, hackad
1 avocado, tärnad
ca 10 coctailtomater i kvartar
1 kruka färsk koriander, hackad
en skvätt starkt sås av tabascotyp
1 msk olivolja
saften av 1 lime
salt efter smak

Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skär majskornen av kolven och koka dem i 2 minuter. Häll av i durkslag och spola i kallt vatten. Blanda majs, lök, avocado, tomater och koriander i en skål tillsammans med olivolja. Smaka av med limejuice och salt.

The texmex rub
Passar till kyckling, fläskkött eller nötkött. 

2 tsk sött paprikapulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk korianderfrön, mortlade (eller 1 tsk mald koriander)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop kryddblandningen och gnid in den i ett helt stycke kött, till exempel kycklinglårfilé. Låt köttet marinera i rumstemperatur i ca en timme. Stek köttet i olja, låt det vila några minuter och skär det sedan i skivor innan servering.