VAJ (vård av sjukt jag)

Efter att jag bekantat mig med gnudi så har jag letat vidare bland de italienska dumplingsen. Idag var den bästa dagen att testa parmesandumplings eftersom jag 1) tömde hela grönsakslådan, skar allt i små fyrkanter och kokade soppa på det hele 2) Är dödsförkyld och soppa med hemlagade dumplings känns som en amerikansk film och då känns allt genast bättre.

Jag använde peccorino istället för parmesan och dumplingsen blev fluffiga och tog åt sig av soppans goda smaker. De är superlätta att göra, man behöver inte ens rulla dem utan de klickas ner direkt i soppan. Passar även bra i grytor.

Grönsakssoppa med peccorinodumplings

Det här är vad som fanns i min kyl/frys och i mitt skafferi i grönsaks- och bönväg. Det går att byta ut mot det som finns i ert kök, som t ex paprika, kål, selleri alla typer av bönor, linser och ärter

4-6 port

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
85 g morot (2-3 st)
1 liten squash
1 fänkål
1 burk krossade tomater
1,2 liter vatten
2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl mungbönslinser
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
2 dl frysta flageoletbönor
ev salt
olivolja till stekning
dumplings:
2 1/2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl finriven peccorino eller parmesan
ca 1/2 krm svartpeppar
1 ägg
2 msk smält smör
1 dl mjölk eller vatten

Skala och hacka lök och vitlök. Tärna resten av grönsakerna. Häll ca 2 msk olivolja i en kall gryta. Lägg ner lök och vitlök och sätt på högsta värme. Dra ner värmen så snart löken börjar fräsa. Fräs på låg värme under omrörning i fem minuter. Tillsätt tomatpurén och rör ut den. Fräs ytterligare en minut. Rör ner resten av grönsakerna och vrid upp värmen till medel. Fräs under omrörning i fem minuter.

Tillsätt tomaterna, vatten, buljong, linser, timjan. Smaka av med svartpeppar. Låt soppan koka på svag värme i ca en timme under lock.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, riven ost och svartpeppar i en skål. Gör en fördjupning i mitten och tillsätt, ägg, smör och mjölk i fördjupningen. Rör ihop till en smet med hjälp av en gaffel. Ställ degen i kylen i ca 30 minuter.

Tillsätt flageoletbönorna när soppan kokat i 45 minuter. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.

Ta fram dumplingssmeten. Blöt ena handen och klicka ner dumplingsen med hälp av en tesked ner i soppgrytan. Ta de blöta fingrarna till hjälp och skjut degen av skeden. Dumplings kommer att svälla rejält i grytan så gör de ganska små. Koka dumplingsen under lock i 7-8 minuter.

 • Susanne B Olsson

  När kommer VAS?

  • http://ylvaporsklev.se Ylva

   Om FK godkänner kommer jag som ett skott, Susanne. Med dumplings i överflöd!

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Om FK godkänner kommer jag som ett skott Susanne. Med ett överflöd av dumplings!

   • Susanne B Olsson

    Som jag mår borde de ge dig dubbelt betalt! <3

    • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

     Naaaaj, du blev lika sjuk som jag! Dåligt för maten i Året Runt…