Valfri rubrik om att äta nyttigt och billigt i januari

Klockan var halvsex. Jag gick in i en av matbutikerna på Torbjörns torg utan någon plan. Slog lovar runt korvdisken, tvekade, vände på klacken och gick med bestämda steg till raderna av bönkartonger.

Bönbiffar med manchego och persilja

3-4 port
1 ägg
2 msk ströbröd
1 förp blandade bönor (380 g)
1 förp kikärter (380 g)
75 g grovriven manchego
1 msk söt senap, gärna grov
1 kruka eller rejäl knippa persilja, hackad
2 schalottenlökar, hackade
ett par rejäla stänk stark sås av tabascotyp
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
olja till stekning

Vispa upp ägget i en stor skål. Rör ner ströbrödet och låt stå i 10 minuter. Häll av bönor och kikärter i ett durkslag och skölj dem. Häll dem sedan i en mixer eller matberedare och mixa försiktigt med pulsknappen, bönorna ska bli mosiga men med bitar och en del hela bönor kvar. Blanda bönmoset med äggblandningen. Tillsätt sedan manchego, senap, persilja, schalotten, tabasco, salt och peppar. Rör ihop allt och smaka sedan av, kanske behövs mer salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar. Lägg dem på en skärbräda och låt dem ligga ca 15 min. Stek dem sedan gyllene i generöst med olja. Servera med rödkål och morotstzatziki.

Rödkål med balsamvinäger och äpple

3-4 port
1/2 rödkålshuvud i tunna strimlor
1 äpple, i tunna klyftor eller tärningar
2 1/2 msk balsamvinäger
1 msk honung
salt och peppar
olja till stekning

Fräs kål och äpple i en stor kastrull eller gryta i olja i ett par minuter. Salta och peppra och tillsätt sedan vinäger och honung. Dra ner värmen och låt puttra i 10 min. Smaka av med salt och peppar.

Morotstzatziki

2 morötter, grovrivna
ca 2 dl tjockyoghurt
1 riven vitlöksklyfta
salt

Blanda morötter, yoghurt och vitlök. Smaka av med salt.