Vad man gör med mejram

Ja vad gör man egentligen med mejram? Om man inte vill göra ärtsoppa? Det undrade N och jag medan vi betraktade hennes mejramplanta som skulle ha hamnat i en kötträtt som inte blev av. I mitt huvud dök genasten scen ur ”Garp och hans värld” upp. Garp grillar grön paprika över en av spisens gaslågor för att sedan stoppa den i en sallad med mejram. Jag var 15 år när jag läste den och jag blev djupt imponerad. Aldrig hade jag aldrig hört talas om grillade paprikor och min kontakt med gasspisar var begränsad, men snart stod jag i köket med ugnen på maxtemp. Och sedan försökte jag blanda ihop en dressing på torkad, dammig mejram som säkerligen var tio år gammal. Nu har jag testat igen, med betydligt färskare grejer. Gott!

Garps grillade paprika
1 grön paprika
1 1/2-2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1/2 kruka färsk mejram, hackad
flingsalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 275 grader. Dela paprikan i fyra klyftor och ta bort kärnorna. Lägg klyftorna med skalsidan uppåt i en ugnform. Ställ in i ugnen så högt upp som möjligt och låt skalet bli svart. Lägg parikan direkt i en platspåse och knyt igen. Låt ligga i cirka 15 minututer. Ta sedan bort skalet med hjälp av en kniv. Strimla paprikan. Rör i en liten skål ihop vinäger, olja, mejram, salt och peppar. Blanda sedan ner paprikan i dressingen.