Utav bara farten

Mycket kan hända på en vecka. Jag har till exempel blivit kvinnan som kokar buljong bara sådär. Detta har hänt: En hel kyckling inhandlades under oklara omständigheter. Möjligen skulle den ugnsstekas, minnet sviker eftersom jag kort därefter insjuknade i en synnerligen elak luftrörskatarr. Kycklingen hånade mig varje gång jag öppnade kylskåpsdörren, vilket hände ofta, det är viktigt med vätskebalansen när man är sjuk. Till slut stod jag inte ut längre utan slängde ner den i kastrull med vatten, 1 msk salt, en halverad lök, lagerblad, vitpepparkorn och ett par nejlikor. Sedan sjönk jag in i feberdvala. När jag vaknade till liv igen, efter en timme eller två, hade jag plötsligt högvis med mört kycklingkött och en schysst buljong som jag såklart lät koka ner ytterligare, sisådär en kvart innan jag ställde den kallt. För sånt gör kvinnor som kokar buljong bara sådär. Sedan tar de bort fettet som stelnat på ytan och fryser in buljongen i små plastburkar.

Hittills har den smått fantastiska kycklingen använts till:
- en currygryta som skapades under feberpåverkan när allt jag egentligen ville ha var Jamie Olivers friterade kanin.
- finfina mackor med majonnäs bacon och skivad tomat.
Inom en snar framtid gissar jag att den även kommer att hamna i:
- en sallad med edamame, spenat och avocado. Antagligen serverad med chilimajonnäs.

Kycklingcurry under the influence
Det går även utmärkt att använda färsk kyckling (eller fisk eller kött). Stek den då tillsammans med kryddblandningen.
4 port
1/2 tsk bruna senapsfrön
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk currypulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chiliflakes
3 vitlöksklyftor, hackade
2 cm färsk ingefära, riven
1 gul lök, hackad
1 äpple, tärnat
2 dl tjockyoghurt
1-2 dl kycklingbuljong
en nypa socker
salt
strimlat kött från en halv kokt eller gillad kyckling
olja till stekning

Hetta upp olja i en gryta och tillsätt senapsfrön. Fräs dem tills de börjar poppa. Tillsätt då resten av kryddorna och fräs ett par minuter på medelvärme under omrörning. Rör ner lök och äpple fräs ytterligare fem minuter. Vispa ner yoghurt och buljong. Smaka av med socker och salt och låt småputtra i cirka 15 minuter. Tillsätt kycklingen och låt den bli varm.