Under the influence

 

Min söndagsmiddag råkade bli en komplett GI-middag. Inte för att jag på något sätt är en GI-förespråkare, pasta och bröd byggde denna vackra kropp liksom, men jag har alltid varit så himla lättpåverkad. När jag var i 10-årsåldern läste jag om rostat bröd med honung. Det lät så vackert och jag krävde det genast till frukost. Den skarpa sötman var inte alls så behaglig som jag hade föreställt mig. Det smakade inte som det lät. Två timmar senare hade jag dessutom blodsockerdippen från helvetet och huvudet fullt av förmaningar från mamma om att äta socker till frukost.

Jag hade större framgång när jag läste Garp och hans värld. När Garp rostade gröna paprikor över lågan på gasspisen gjorde jag samma sak fast i ugnen, för att sedan lydigt visa ihop hans dressing på rödvinsvinäger och mejram (det här var låångt innan grillad paprika blev stapelvara på ica). Jag tröttnar aldrig på att läsa om vad och hur människor äter, fiktiva eller verkliga. Ibland blir jag bedrövad. Milleniumtrilogin var tuff att ta sig igenom med alla dessa ostmackor.

Så föll det sig så att jag i lördags hittade till Herr Bacons blogg, där jag fascinerat läste om hans tvåveckors-fasta. Plötsligt ser jag framför mig hur jag ska leva på grönskasjucie och yogite och bara känna mig f a n t a s t i s k. Nu vet jag att extrema dieter gör mer skada i mitt huvud än vad de någonsin kan göra nytta med min kropp, så det stannade vid fantasier. Men på söndag förmiddag fann jag mig sittandes med en tallrik avocado och pocherat ägg till brunch. Jag har aldrig pocherat ett ägg i mitt liv (det gick finfint … på andra försöket). Gott var det. Ja, och så kom det sig att min middag blev som den blev. Gott det med. Och jag åt pasta dagen därpå.

Kycklingen var en bit låt+ben som jag bara marinerade i saft av en citron i 2 timmar, saltade, pepprade och sedan stekte i smör i panna. Jag hällde över ännu mer citronsaft och en skvätt sake och lät steka klart under lock på låg värme i ca 20 min.

Auberginegratäng
3-4 port
1 stor aubergine eller 2 små
1 gul lök, klyftad
1 vitlöksklyfta hackad eller skivad
1 tsk socker
3 msk balsamvinäger
1 burk hela tomater
1 knippe färska örter (jag körde på citrontimjan), hackad
en nypa kanel
salt
peppar
3 dl mjölk
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1½ dl riven stark ost (jag tog västerbotten)
1 krm muskot

Sätt ugen på 200 grader. Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och salta, låt ligga i 30 min. Gör en tomatsås. Jag mixade såsen när den var klar, då behöver man inte vara så noga med att hacka lök och vitlök utan kan köra större bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en katrull. Tillsätt 1 tsk socker och 1 tsk salt. Fräs tills sockret smälter och löken börjar ta lite färg. Tillsätt då vinäger och låt den nästan koka in helt. Häll på tomaterna. Peppra och kör i kanel. Jag hade även i min citrontimjan för den är kraftig både i smak och struktur. Om du använder en spädare krydda är det bättre att vänta tills såsen är klar. Låt såsen koka i 20 min och mixa den sedan med en stavmixer. Smaka av.

Gör en ostsås. Smält smör i en katrull och tillsätt mjöl. Vispa ihop till en smet. Fortsätt att vispa medan du tillsätter mjölken. Sjud såsen på svag värme i ett par minuter under omrörning tills den tjocknar något. Salta sparsamt (tänk på att osten är salt), peppra och dofta över muskot. Ta kastrullen av värme  och rör ner 1 dl av osten.

Torka av aubergineskivorna lite slarvigt. Grunda en smord ugnsform med lite tomatsås. Täck med ett lager aubergine, mer tomatsås och ett tunnt lager ostsås. Fortsätt med ett lager till och avsluta med ett lager aubergine täckt av ostsås. Strö över det som är över av den rivna osten. Grädda i ca 30 min.

Rödvinskokta linser
2-3 port
1 hackad gul lök
1 hackad vitlök
1 dl svarta små linser, t.ex belugalinser eller puylinser
1 dl rödvin
2 dl vatten
1/4 tärning kycklingbuljong
2 små morötter, tärnade

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt linser och fräs ytterligare några minuter. Häll på vin och vatten och smula ner buljongtärningen. Koka på svag värme i 20 min. Tillsätt morötterna och koka några minuter till.