Tristess


Kanske har man lite tråkigt en kylslagen söndagseftermiddag. Kanske sitter man och stirrar på sin gröna klänning som ligger på golvet och skräpar. Den gröna klänningen som man köpte i Berlin i somras då det slogs något slags tyskt värmerekord. Kanske börjar man tänka på det där hålet i väggen som hade den godaste fisktacon man ätit (kanske var det första gången man åt fisktaco, men ändå, det kan inte finnas godare fisktaco, det vore omöjligt). Då är det bara att traska till Ica och försöka göra något åt saken.

Nästan fisktacos men med stora tortillas
3-4 port
1 förp majstortillas
ca 400 g vit fast fisk, t.ex torsk, hoki eller gös
fritysmet:
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk maizena
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 flaska ljust öl
rapsolja till fritering

Pico de gallo
4-5 tomater eller en ask coctailtomater, fint tärnade (de ska egentligen vara urkärnade också, men så gjorde inte jag)
1/2 silverlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili (urkärnad eller inte, beroende på hur starkt du vill ha det), finhackad
1/2 kruka koriander, hackad
1 lime
1/2 tsk salt

Enklaste guacamolen
2 avocados
1 färsk lök eller 2 salladslökar, hackade
1 lime
1/2 tsk salt

dessutom: stark sås, t.ex D’elidas habanerosalsa (såklart), tabasco, eller hot sauce.

Börja med att göra pico de gallo. Blanda tomater, lök, vitlök, chili och koriander. Pressa över lime och salta. Rör så att allt blandas. Fortsätt med att mosa avocadon till guacamolen med hjälp av en gaffel (det får gärna vara lite bitar kvar) och rör ihop den med lök, lime och salt.

Skär fisken 3-4 cm breda strimlor. Blanda i en stor skål vetemjöl, maizena, bakpulver och salt. Vispa upp ägget och blanda det med ölen. Rör sedan snabbt ihop mjöl och öl till en smet. Rör inte för mycket, det gör inget om smeten är lite klumpig. Hetta upp olja i en vid kastrull eller en wok. Oljan ska nå minst 5 cm upp på kanten. Se till att ha ett lock i närheten ifall det skulle börja brinna. Oljan ska vara ca 180 grader. Testa om den är tillräckligt varm genom att lägga ner en bit bröd. Om den blir gyllenbrun på en minut är oljan lagom het. Lägg ner fiskbitarna, några i taget i smeten, vänd runt och fritera dem sedan gyllene i oljan. Låt bitarna rinna av på hushållspapper. Värm tortillan och montera ”nästantacos” med pico de gallo, guacamole, fisk och het sås.

 • Anna

  Fisktacos med habanerosås. Låter som en bra idé.
  Kan det dessutom bota det kylslagna vädret skulle det vara ännu bättre.
  Skall prova i vilket fall :)

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Ja, testa! Man blir helt klart snäppet lyckligare av en fisktaco.