Trendigt

Det finns numera mandelmjöl i min lilla tråk-icabutik. Jag ser två möjliga förklaringar till detta. 1. Det finns en makarong-maffia i krokarna. 2. Invånarna på Tuna backars gård kör stenhårt med LCHF för att se snygga ut på Torbjörns torg i sommar. Det känns plötsligt som att jag inte passar in eftersom att jag hellre äter än bakar makaronger och blir dum i huvudet av dieter. Men det finns ju så mycket annat man kan göra med mandelmjöl.

Mandelkex

ca 30 st
125 g smör
1 dl socker
2 msk sirap (ljus eller mörk)
1 1/2 dl mandelmjöl (eller mald mandel)
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk bikarbonat utrörd i 1 1/2 msk kallt vatten

Hyvla smöret med en osthyvel ner i en bunke. Tillsätt socker, sirap, mandelmjöl, vetemjöl, kanel och bikarbonatblandningen. Arbeta med händerna snabbt ihop en deg. Rulla den till en rulle. Forma den sedan till en rektangel om du vill ha den formen på kexen (annars går det lika bra med runda). Plasta in degen och lägg den i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och skär den i ett par mm tjocka skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills kexen är gyllenbruna. Låt svalna en stund på plåten och lägg dem sedan på galler. Förvara i plåtburk när de svalnat helt.