Tre nyanser av grönt

Medan andra slappar och hänger vid till exempel medelhavet brukar jag hänga på en redaktion om somrarna. Men jag har minsann mitt eget medelhav. På lunchen flyr jag allt som oftast det öppna kontorslandskapet och cyklar till Vaksala torg. Där köper jag det mesta som börjar med ”turkisk”. Turkisk vattenmelon (Avlånga bautameloner, alltid söta, alltid krispiga), turkisk gurka (små gurkor, sommarens ständiga snacks, helst med tångsalt på), turkisk paprika (olika sorters tunnskaliga gröna varianter med en anings beska) och turkisk squash (ingen skillnad i smak tycker jag, gillar bara den behändiga lilla storleken). Och med kassen full av tre nyanser av grönt blev jag såklart sugen på att laga turkiskt. Hittills har det blivit två rätter.

 

Menemen

1 port

Äggröra som passar fint till frukost eller som enkel lunch.

1 vitlöksklyfta
1 liten grön paprika
1/2 grön chili
1 tomat
1/2 tsk paprikapulver, gärna med lite styrka
2 ägg
en liten bit fetaost (kan uteslutas)
olivolja till stekning
servera med: majs- eller vetetortilla, libanesiskt bröd eller vitt bröd.

Skala och skiva vitlöken. Strimla paprikan, kärna ur och strimla chilin. Stek i en rejäl skvätt olivolja i ett par minuter, tillsätt paprikapulver. Tärna tomaten och rör ner den. Låt småputtra tills tomaten börjar bli lite mosig, rör om då och då.

Knäck ner äggen, låt de stelna lite och rör sedan till en äggröra.

Doppa bröd i röran och ät.

 

 

Mücver

2 port

Ljuvliga squashplättar. Snåla inte med oljan när du steker, de ska vara riktigt frasiga, men var beredd på att det även stänker rejält! Det ska egentligen vara fetaost i men jag tog halloumi och det gick utmärkt. 

2 turkiska squash eller 1 medelstor vanlig squash +1 tsk salt
100 g fetaost eller halloumi
1 ägg
1/2 dl hackad dill
2 salladslökar, eller blast från en färsk lök eller ett knippe gräslök, strimlad
1/4 tsk bakpulver
1 1/2 msk maizena
nymalen svartpeppar + en nypa salt
olivolja till stekning
garnering: hackad gräslök eller dill.

Grovriv squashen. Lägg rivet i ett durkslag och strö över saltet, blanda runt. Låt stå i 30 minuter.

Krama ur vätska från squashen, ta i ordentligt och krama allt du kan!

Lägg rivet i en bunke. Grovriv halloumi och rör ner, eller smula ner fetaost. Blanda ner ett uppvispat ägg. Tillsätt dill, valfri lök, bakpulver, maizena, svartpeppar och lite salt. Rör ihop.

Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja så att det når 1 cm upp på kanten.

Klicka ut squashsmet i pannan och platta till med en stekspade. Stek gyllene på båda sidor. Strö över gräslök eller dill och servera genast.