Tomaterna

 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Kommer du i kontakt med tomater under den här tiden på året så gör du bäst i att ge dem lite värme. Jag fick stora fina tomater i min grönsakslådeleverans, men de smakade bara surt och vattnigt. Efter tre timmar i 125-gradig ugnsvärme var de söta och härligt semitorkade, alltså koncentrerade i smak men fortfarande mjuka.

Semitorkade tomater

Så många tomater får plats på en plåt i klyftad form. Coctailtomater går även bra
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader. Klyfta tomaterna och skär bort skaftet. Halvera coctailtomaterna om du använder det. Lägg ut klyftor eller halvor på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över lite salt. Torka i ugnen i ca 3 timmar. Ta ut dem när de har skrumpnat ihop men ändå inte är helt torkade. Låt svalna och lägg sedan i burk och häll över olja. Håller sig i flera veckor i kylen.