Terapi


Jag har börjat på ett nytt jobb. Eller nygammalt för att vara exakt. Jag ritar tidningssidor. Det är för det mesta hur roligt som helst, särskilt när man får göra matuppslag. Men ibland händer det att hjärnblödningen är nära. När klockan rusar och sidan bara måste vara klar, men där syns bara några streck och skriande tomma ytor. Och när man cyklar hem vet man att något gick snett och det kommer hela världen att se när de slår upp tidningen morgonen därpå. Då gör man bäst i att rulla köttbullar när man kommer hem.

Köttbullar med rosmarin och tomat
4 port
450 g fläskfärs
1 ägg
1/2 dl panko eller ströbröd
1 vitlöksklyfta, riven
ett par kvistar färsk rosmarin, hackad
ett par stänk D’elidas habanerosalsa (jag vet, det börjar bli tjatigt) eller tabasco
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
tomatröra:
5 tomater (gärna plommontomater), skållade, skalade och tärnade
2 schalottenlökar, skivade
1/2 msk flytande honung
1-2 msk balsamvinäger
salt och peppar efter smak
olivolja till stekning
Servera med: Stekt halloumi och kikärtspanna i ugn (se recept nedan)

Blanda färsen noggrant med ägg, panko och kryddor. Rulla små köttbullar av smeten med blöta händer. Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttbullarna tills de får fin färg. Tillsätt då löken och låt den fräsa några minuter innan tomathacket rörs ner. Smaksätt med honung, vinäger, salt och peppar. Låt allt koka ihop ca 10 minuter.

Kikärtspanna i ugn
4 port
3 msk olivolja
1 förp kikärter
1/2 squash i tärningar
1/2 aubergine i tärningar
1 tsk malen spiskumin
1 tsk koriander
1/2 tsk kanel
flingsalt och nymalen svartpeppar efter smak
1 msk rivet citronskal
2-3 msk citronsaft

Sätt ugnen på 225 grader. Häll olivolja i en ugnsform och ställ in ett par minuter i ugnen. Ta ut formen när oljan är varm och lägg ner grönsaker och kikärter. Krydda och rör så att allt blandas. Stek i ugnen i 15-20 minuter, rör runt någon gång under tiden. Ta ut ur ugnen när grönsakerna börjar få färg och rör ner citronsaft och skal.

  • Anna

    Här var det så många ingredienser som jag gillar så jag var bara tvungen att följa ditt recept. Mycket riktigt blev det också riktigt gott :)
    Enda minuset (om det nu är värt och nämnas) är att festen kanske blev mer för tungan än för ögat. Å andra sidan kan jag leva med det. Det skulle ju ha varit tristare om det vore tvärtom.
    Trevlig helg!

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Hållet helt med, lite för många nyanser av beige liksom. Men kul att du gillade smaken!