Tårtan

Midsommar ska ju firas i Dalarna, därför sitter jag på buss 257 och funderar på vilken efterrätt jag ska göra imorgon. Jag har beordrat min mamma att bunkra ägg, för jag tror att Nigellas chokladpavlova kommer att göra jordgubbarna mest rättvisa.

Nigellas chokladpavlova

6 äggvitor
3 1/2 dl strösocker
1 msk balsamvinäger
3 msk kakao
50 g mörk choklad, hackad
5 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
riven choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna tills de börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget under vispning och fortsätt vispa till en styv smet. Vänd försiktigt ner vinäger, siktad kakao och chokladhack med hjälp av en slickepott.

Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten i en rundel, ca 23 cm i diameter. Sätt in i mitten av ugnen och vrid ner värmen till 150 grader. Grädda i ca 75 min. Marängen är klar när kanterna börjar spricka, ytan är torr men mitten är lite seg. Stäng då av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt (sätt en träsked emellan) och låt marängen svalna i ugnen.

Lägg upp marängen på ett fat. Vispa grädden och bred den över marängbotten. Dela jordgubbarna och fördela dem över grädden. Riv chokladen över bären.