Tål att upprepas

När dagarna är här heta och kvalmiga brukar jag få tvångstankar om att dricka soja. För att undvika hälsoproblem brukar jag istället sluka olika varianter av sesamnudlar. Om detta har jag bloggat oändligt många gånger, men jag tar det en gång till, den här gången med udonnudlar.

Snabbgravad lax med udon och broccoli
2 port
2 laxfiléer
1/2 msk sesamfrön (gärna svarta)
1 msk socker
1/2 msk salt
150 g udonnudlar
1 broccolistånd
2 msk japansk soja (helst tamari, den tar effektivast bort tvångstankarna)
1 msk mirin
1/2 msk flytande honung
1/2 tsk sesamolja
jordnöts- eller rapsolja till stekning

Blanda socker och salt och gnid in laxfiléerna. Ställ åt sidan. Rosta sesamfrön i en stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ihop soja, mirin, honung och sesamolja. Dela broccolin i buketter och skär stammen i skivor. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten. Lägg ner udonnudlarna. Koka enligt anvisningar på paketet. Tillsätt broccolin när det är 3-4 min kvar av koktiden. Häll av nudlar och broccoli i ett durkslag och spola i kallt vatten. Blanda sedan med dressingen i en skål och rör ner sesamfröna. Hetta upp en stekpanna med olja. Torka av laxen med hushållspapper och stek den i olja, ett par minuter på varje sida. Servera med nudlarna.