Taffeltävling

Har ni märkt att ananasen är väldigt billig just nu? En av förklaringarna till det kan vara att ananasodlingarna i Costa Rica nu får samma kritik som bananodlingarna fick för något år sedan. Hörde om ananasodlingarna för något halvår sedan av en kompis som varit i Costa Rica, och jag kände mig så dum som inte hade fattat att de fungerade på samma sätt som bananplantagen. Prisdumpning är ett effektivt sätt att tysta kritik. Ju lägre priserna blir desto svårare blir det för fairtraidebönder att sälja sin frukt. Mer om det kan du läsa här hos kloka Anna Billing (vars butik jag gärna hade bott lite närmare). Hon har även utlyst en tävling på Taffel som går ut på att man ska baka en kaka med Fairtrade-produkter. Såklart vill jag vara med för att påminna både mig själv och andra om att alla har rätt till schyssta arbetsvillkor.

Det första jag tänker på när jag tänker Faitrade är bananer och choklad. Jag fick därför idén att baka en kaka som hade potential att bearbeta ett barndomstrauma. När jag var dagisbarn så vankades det nämligen banan och choklad tillagad i folie över eld varenda gång det var dags för skogsutflykt. Jag kommer från landet och skogsutflykterna var otaliga. Varm slemmig banan med bitter mörk blockchoklad? Nej tack! Det sorgliga var att jag dessutom var så himla naiv att jag, varenda gång fröknarna ropade ”nu blir det efterrätt!”, tänkte att de nog hade hittat på något nytt denna gång. Eller att de åtminstone hade vett nog att trycka ner ljus blockchoklad i bananen. Jag blev lika besviken varje gång.

Men tänk, nu är alla hemska minnen som bortblåsta tack vare mina karibiska tigerkaka!

Da Fairtrade cake 
Fairtrade-produkter som ingår är socker, banan och choklad.
150 g smör, rumstempererat
3 ägg
3 dl strösocker (jag tog råströsocker från Oxfam)
½ dl mörk rom
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 bananer
2 msk kakao
80 g mörk choklad (jag tog ICA:s 70-procentiga)
Glasyr:
200 g philadelphiaost, rumstempererat
50 g smör
1 dl florsocker
saft av ½ citron
kokoschips eller flingor

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman socker och smör. Vispa sedan blandningen ordentligt fluffig med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt sedan rom och vaniljsocker. Sikta ner mjölet och rör ihop till en smet (använd inte elvisp här utan rör med en slev). Ta fram ytterligare en skål och häll över 1/3 av smeten i den. Mosa bananera och rör ner dem i den större smeten. Sikta ner kakao i den mindre smeten och rör ner den tillsammans med hackad choklad.

Smöra och mjöla en avlång bakform som rymmer 1.5 liter. Häll ner 2/3 av banansmeten i formen. Fortsätt sedan med chokladsmeten och avsuta med banansmeten överst. Dra lite försiktigt med en gaffel genom smeten. Grädda i ca 1 timme i ugnen. Testa om kakan är färdig genom att sticka ner en baksticka eller kniv. Om den inte blir smetig är kakan klar. Stjälp upp kakan på en skärbräda och låt svalna helt under formen.

Rör philadelphiaosten mjuk i en skål. Tillsätt smör, siktat florsockersocker och citron och vispa helt slätt med en elvisp. Smaka. Behövs kanske mer socker eller citron? Bred ut glasyren över kakan med hjälp av en smörkniv (jag glömde att vända på kakan innan så den blev upp- och ner…) Hetta upp en stekpanna och rosta kokosflingor eller chips (som går att köpa i bland annat Hötorgshallen) under omrörning. Toppa glasyren med kokos.