Tack för maten

Mammas kanelbullar, dagiskokerskan Brittas rödspätta, pappas hönökakor, det finns många fina matminnen från barndomen, men när jag stod på Hemköp och gjorde en hemlig glädjedans över att jag hade hittat riktig bratwurst (den vita varianten) dök en maträtt jag inte gillade upp i minnet. Så 25 år senare säger jag, tack för maten mamma, det VAR gott.

Gratinerad bratwurst
4 port
1 stooor purjo eller två lite mindre
4 bratwurst
stark senap, gärna grovkornig
2 dl riven smakrik ost
Servera med: ris 

Sätt ugnen på 250 grader. Skär en skåra längs med purjon, ta av det yttersta lagret och skölj den sedan noggrant under rinnande vatten så att ev sand som hamnat mellan lagren försvinner. Skär den i decimeterstora bitar och dela dem sedan på längden. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka purjon mjuk i ca 5 min. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av och lägg sedan purjon i en smord ugnsform. Skär korven i två bitar på längden och lägg dem ovanpå purjon med snittsidan uppåt. Bred senap på korven och strö över osten. Gratinera i ca 15 min i mitten av ugnen.