System overload

Jaha det här med livet. Ibland kan man vara så upptagen med att tänka på det att man står och gör en lasagne när man i själva verket borde vara på jobbet. Men det var det värt, för den blev god. Väldigt god

Den spanska lasagnen

4 port
400 g färsk spenat
25 g grovhackade valnötter
2 gula paprikor
40 g salchichon, strimlad
1 förp färska lasagneplattor
tomatsås:
1 schalotten, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 burk hela tomater
1 msk rödvinsvinäger
1/2 msk honung
olivolja till stekning
salt och peppar
ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
140 g manchego, grovriven
salt och peppar

Sätt ugnen på 275 grader. Skär paprikan i kvartar och kärna ur den. Lägg med skalsidan uppåt på en plåt och ställ in högt upp i ugnen. Ta ut när skalet är svart och lägg paprikan i en plastpåse och knyt ihop. Låt ligga i en kvart. Skala sedan paprikan och skär den i strimlor. Dra ner ugnsvärmen till 250 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg ner spenaten. Koka en minut och spola sedan av i kallt vatten i ett durkslag. Låt rinna av.

Fräs schalotten och vitlök på låg värme i olivolja i fem minuter. Tillsätt tomater, vinäger, honung, salt och peppar. Låt puttra i 20 min. Smaka av och mixa sedan såsen med en stavmixer. Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ut mjölet i smöret och späd med mjölk. Vispa ordentligt medan mjölken tillsätts lite i taget. Låt såsen koka upp och puttra på svag värme i fem minuter. Salta och peppra ta kastrullen av värmen. Rör ner osten.

Grunda en liten ugnsform med lite av ostsåsen. Täck sedan med ett lasagneark. Fördela hälften av spenaten i formen och skeda över ytterligare ostsås. Strö över hälften av valnötterna. Lägg på lasagneark och gör ett lager med hälften av tomatsåsen och hälften av strimlorna med paprika och salchichon(men ingen ostsås). Upprepa lagren. Avsluta med ett lasagneark och häll på ostsås över det. Tryck lite på lasagnen med en sked om så att det täcks ordentligt med sås. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gå till jobbet.