Surt

Tända ljus och mys. Det verkar vara den nationella medicinen mot novembermörker. Jag vill bidra med en alternativ metod i form av citrus. Bara tanken på att jag snart kan frossa i blodapelsiner gör mig kriminellt pigg. Och igår upptäckte jag att det är pomelosäsong. Jag har pratat om pomelo förut, men för att försäkra mig om att ni inte går miste om denna citrusgigant kommer här en liten pomeloskola.

Det finns en rad olika sorters pomelo. Det här är en kinesisk honungspomelo. Börja med att dela den i två.

Skär en skåra i skalet och skala frukten. Dela den sedan i klyftor.

Dra av den tjocka vita hinnan runt klyftorna.

Dela klyftorna i mindre bitar med händerna. Lägg märke till frånvaron av kladd! Det här är enkelt.

Smaken påminner om grape, men beskan är inte fullt lika kraftfull. Man kan så klart äta den som den är, men jag brukar oftast göra en sallad och servera den som tillbehör till till exempel kyckling eller fisk. Jag gör en dressing på 2 msk fisksås, saft av en lime, 1 tsk socker, 1 strimlad chili (eller 1 krm chiliflakes) och en hackad vitlök. Sedan varierar jag jag innehållet genom att blanda fruktköttet med tunt skivad schalotten/friterade lökringar/tunna skivor friterad vitlök och/eller ingefära tillsammans med hackade jordnötter/cashewnötter. Pomelon passar även i alla typer av sallad som innehåller grapefrukt, till exempel med avocado, rödlök och olivolja. Glad november!