Summering

Sedan sist har jag:

  • Lagat långbakade revbensspjäll med en synnerligen lyckad glaze/marinad
  • Funderat på kopplingen mellan det etiopiska och indiska köket.
  • Finkammat Uppsala i jakt på berbere.
  • Hittat en etiopisk kryddblandning som heter bako.
  • Analyserat bakon och bestämt att det nog är berbere.
  • Bjudit på etiopisk/indisk middag.
  • Dykt ner i nudelsoppans värld (jag har ännu inte kommit upp till ytan).
  • Grubblat över vad jag ska göra med all purjolök.
  • Kommit på att det här är den rätta lösningen.
  • Haft migrän och hallucinerat om cheddarpopcorn.
  • Mumsat på äppelkaka, stekt gris med syrade grönsaker, noisettefyllda munkar och hamburgare med kittost (i just den ordningen) under semifinalen av årets kock.

Men vi tar det från början:

Långbakade spjäll med kinesiska smaker

4 port
4 tjocka skivor tjocka spjäll
3/4 dl ljus soja
1/2 dl äppelsmör (går nog bra med äppelmos också men öka då vinägern till 3 msk)
2 msk honung
2 msk chinkiangvinäger (eller vanlig risvinäger)
2 msk ostronsås
1 stjärnanis
salt
nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra spjällen. lägg dem i en ugnsform och stek dem i ugnen i tre timmar. Koka ihop soja äppelsmör eller mos, honung, vinäger, ostronsås och stjärnanis i en kastrull i 10-15 minuter tills det blir en lite tjockare sås. Ta ur spjällen ur ugnen och lägg dem trångt i en form och häll över såsen. Vänd runt spjällen så att de helt täcks av såsen. Låt spjällen dra i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Lyft upp spjällen ur såsen och lägg tillbaka dem i ugnsformen. Stek dem i 10-15 minuter i ugnen och vänd dem en gång under tiden.