Stöld

Jag börjar med ett recpet som inte är mitt. Det är från Jamie Olivers Sverigeprogram, men eftersom kanal 5 och herr O har varit snåla med recepten så är jag fräck och publicerar det. Dessutom har jag modifierat det något. Det är dill i ursprungsreceptet. Både i salladen och i fisken. Det är säkert gott för dem som gillar dill, men det gör inte jag. Eller jo, ibland, men det är en annan historia.

Stekt gös med ugnsrostade betor

2 port
1 dl gräddfil
en citron
2 gösfiléer
tre rejäla nävar färsk spenat
½ tsk hela kumminfrön
olivolja
salt
peppar
2-3 msk smör

rödbetssallad
ett knippe rödbetor (i ursprungsreceptet är det blandade betor)
en liten rödlök, skivad
ett knippe gräslök, finhackad (fast jag tog skivad salladslök)
ca 2 msk rödvinsvinäger
ca 2-3 msk olivolja
salt
peppar
färska örter, t.ex grekisk basilika
grovsalt till ugnsbakning

Pressa ner någon msk citronsaft i gräddfilen och tillsätt några korn salt. Ställ i kylen så långe. Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort blasten på rödbetorna. Skölj dem och skär av botten. Grunda en ugnsform med grovt salt (jag tog Davids kosher salt för att känna mig lite n.y-cool). Ställ ner betorna med botten mot saltet och ugnsbaka i ca en timme.

Stick en kniv i dem för att känna om de blivit mjuka. Låt dem svalna en stund, skala dem och dela dem i kvartar som du lägger i en skål. Tillsätt lök, gräslök, salt och peppar, skvätt över vinäger och olja och strö över hackade örter. Blanda ordentligt (om du är en jamie-wannabe blandar du med händerna).

Skär några skåror på skinnsidan på gösfiléerna. Gnid in fisken med olivolja, peppar och salt (här tog jag ett ibiza-salt för at få den rätta partykänslan). Lägg fisken i en het panna med skinnsidan nedåt. Stek i ca 3 min tills skinnet blir gyllene och knaprigt. Vänd filéerna och stek ytterligare en minut. Tillsätt kummin och spenat. När spenaten sjunkit ihop något tillsätts rejält med pressad citron och några klickar smör. Salta lätt (här tog jag hederligt falksalt och kände mig genast tråkig).

Lägg upp rödbetor, fisk och spenat på en tallrik och ringla över gräddfilen.