Stand-in

Igår fick jag vikariera som pojkvän och bjuda en god vän på Alla hjärtans dag-middag. Jag bjöd inte på särskilt mycket romantik men väl en god och nästan lchf-godkänd middag, och det var verkade vara gott nog.

Stekt strömming med aubergineröra och blomkålssallad
4 port

Strömming:
16 strömmingsfiléer
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 kruka färsk dragon, hackad
rivet skal av 1/2 citron
flingsalt
svartpeppar
smör till stekning

aubergineröra:
1 aubergine
saft av 1/2 citron
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 vitlöksklyfta
salt

sallad:
1 blomkålshuvud
1 rödlök
3 soltorkade tomater
1 näve valnötter; rostade
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg auberginen i en ugnsfast form och stek den i ugnen tills den är mjuk och skalet har svartnat, ca 20-25 minuter. Låt den svalna något. Skiva den sedan på längden och gröp ur den. Mosa köttet med en gaffel och blanda det med olivolja och yoghurt. Riv ner en vitlöksklyfta och smaka av med paprikapulver, citronsaft och salt. Avsluta med att strö över lite paprikapulver och ringla över ett par droppar olivolja.

Gör salladen. Dela blomkålen i buketter och skiva dem sedan tunt, tunt (helst med mandolin). Skiva även rödlöken i tunna skivor. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda samman allt på ett stort fat, strö över flingsalt och peppar, ringla över olivolja och vinäger, blanda runt och strö till sist över valnötterna.

Klipp bort ryggfenan på strömmingen och lägg sedan ut åtta av filéerna på en skärbräda. Strö över flingsalt och svartpeppar. Blanda vitlökshack, dragon och citronskal och fördela blandningen över fisken. Lägg sedan resterande filéer ovanpå. Smält en rejäl klick med smör i en panna. Lägg ner strömmingen när smöret tystnat och stek ett par minuter på varje sida, så att skinnet får fin färg och blir lite knaprigt. Ös fisken under tiden med smöret. Lägg upp fisken på ett fat och häll över smöret som är kvar i pannan.