Stabilt

I förra veckan låg det ett brev i postfacket som jag skrivit till mig själv för 20 år sedan. Där konstaterade jag att jag var tokig i jordnötssmör, att främlingsfientligheten härjade i landet och att inte hade en aning om jag valde rätt här i livet. Jag kunde ha skrivit det igår, det känns stabilt.

sötpotatis
Sötpotatissoppa med jordnötssmör

4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 palsternackor
1 sötpotatis
1 paprika
1/2 tsk korianderfrön
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk anchochilipulver
1 nypa rökt paprikapulver, dulce eller piccante
6 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk, ca 400 ml
3/4 dl jordnötssmör
1 lime, saften
salt
färsk koriander
olja till stekning

Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna palsternacka och sötpotatis. Kärna ur och strimla paprikan.

Mortla korianderfrön och senapsfrön. Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta. Fräs lök, vitlök, ingefära, senapsfrön, korianderfrön, chiliflakes, anchochilipulver och rökt paprikapulver ett par minuter på ganska låg värme så att inget bränns.

Tillsätt palsternacka, sötpotatis och paprika. Späd med buljong och låt koka upp. Låt puttra i 30 minuter.

Tillsätt jordnötssmör och kokoksmjölk och mixa soppan slät. Smaka av med limejuice och salt. Strö över hackad färsk koriander vid servering.