Sommar på flaska

Hela sommaren lång har jag läst om shrub, en gammal metod att ta tillvara frukt genom att göra en slags vinägersirap av den och sedan blanda till en dryck. Eftersom jag inte riktigt kunde föreställa mig hur det skulle smaka har jag inte kunnat släppa denna fruktvinäger. Så när sommaren började släppa greppet satte jag igång med att försöka buteljera den. Smaken? Som en ypperlig vuxenläsk skulle jag säga. Man kan blanda shruben med bubbelvatten eller tonic eller använda den som drinkingrediens. Det fiffiga är att man även kan använda frukt som är övermogen, eftersom man silar bort den på slutet.

Shrub på persika

2 delar tärnad persika
1 del socker
1 del äppelcidervinäger

Jag gick bananer i fruktståndet där persikorna var stora som fotbollar, så jag tärnade 2 liter frukt. Det ger en väldigt stor sats shrub (drygt 2 liter), men det går lika bra att göra en mindre sats.

 

Blanda ner socker. Jag hade bara råsocker och det gick fint, men själva slutprodukten får en brunare färg. Mosa frukten lätt med en potatisstomp eller träslev. Använd en burk med lufttätt lock eller platsa in bunken ordentligt. Jag plastade dubbla lager som fästes tätt runt om med gummisnodd runt omkring. Låt blandningen stå i kylskåp 1-2 dygn, tills sockret har smält helt.

 

Tillsätt sedan äppelcidervinäger och rör runt. Förslut eller plasta in igen och låt stå i kylen i cirka 5 dagar. Jag smakade på vinägern efter 5 dagar och då var den fruktig, söt och god. Den kan stå upp till 7 dagar.

 

Sila frukten och häll upp på flaska. Förvara i kylen. Shruben går att späda med bubbelvatten (ett par msk/glas, testa dig fram till önskad styrka) och smakar då lite som en stram, fräsch läsk. Den går även att späda ut med tonic, en riktigt bra alkoholfri drink. Eller så går det att gå loss och blanda med sprit. Jag har hittills använt den i gin och tonic och blev sjukt nöjd.