Snedvriden självbild

Jag blev tydligen väldigt inspirerad av mitt förra inlägg, igår gjorde jag nämligen en kaka helt utan att tjuvkika på någon annans recpet. Den här kakan har kommit till på grund av en enda anledning. Jag äter inte frukt. Okej, kanske ska jag nyansera bilden något. Jag har inget emot frukt, jag äter den mer än gärna till en välbalanserad frukost och jag ser de flesta frukter som ett välkommet inslag i matlagandet (med undantag av banan), men att gnaga på ett äpple eller tugga på en apelsin till mellanmål är för mig ytterst otillfredsställande. Det leder i bästa fall till en liten sockerkick men i slutändan blir jag alltid mer hungrig än jag var från början. Problemet är att jag gärna vill tro att jag är en människa som äter de där fem frukterna om dagen, vilket leder till skål efter skål med övermogen frukt. Jag har ju varit inne och nosat på problemet förr, men det var inte förrän igår jag fejsade mig själv och satte ner foten. Men det blev ju en himla god kaka!

Äppelpäppelpironpäronkaka

125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl råsocker
3 ägg
rivet skal av 1 citron
1 stort mjukt päron
3 äpplen
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
1 msk råsocker
till formen: smör och ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och fluffigt, vispa ner äggen ett i taget.  Skär päronet i bitar (med skal) och mixa det till puré med hjälp av en stavmixer. Grovriv ett av äpplena och klyfta de andra två (du behöver inte skala dem). Vänd med hjälp av en slickepott ner päronpuré, rivet äpple, citronskal och gräddfil. Blanda ihop vetemjöl, kanel och bikarbonat med hjälp av en gaffel och vänd ner i äggblandningen. Häll smeten i en smörad och bröad kakform. Tryck ner äppelklyftorna och strö över lite råsocker. Gräddda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Testa om kakan är klar med en provsticka, när den är torr är kakan klar. Stjälp upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.