Smuligt


Jag har länge gått och tänkt på dem, grahamsskorporna, och förra veckan, när marmeladkok stod på jobblistan, passade jag på. Jag gillar verkligen den rika smaken och den tuggiga konsistensen bröd får av rikligt med grahamsmjöl men brödet blir även snabbt torrt och trist. Så mycket fiffigare att då göra skorpor. Receptet är från Vår kokbok men är något modifierat. Det står att kombinationen av jäst och bakpulver göra skorporna extra spröda.

Grahamsskorpor

ca 80 st
150 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 liter grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt restan av degspadet, salt och socker. Blanda bakpulver med grahamsmjöl och tillsätt det tillsammans med vetemjölet. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 minuter för hand. Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela den sedan i ca 40 bitar. Rulla varje bit till en bulle och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela bullarna genom att sticka in en gaffel runtom (det ger en skrovlig yta. Det går även bra att dela dem med kniv om man vill ha en slät yta). Lägg underskorporna på en plåt och överskorporna på en annan (så att de får jämn färg) och rosta sedan skorporna, en plåt i taget, i mitten av ugnen tills de får fin färg i 5-10 min.

Sänk ugnsvärmen till 75 grader och låt skorporna torka i ca 2 timmar med ugnsluckan på glänt (sätt en träslev mellan). Båda plåtarna kan torkas samtidigt, men byt plats på dem efter halva tiden. Låt svalna och förvara sedan i plåtburk.