Smör utan smör

I torsdags lagade jag frukostmackor från filmen Mångalen i P4 Upplands morgonprogram. Det händer ganska ofta att jag vill laga det som äts i filmer och tv-serier. Sist var för någon månad sedan då jag vaknade mitt i natten, inte kunde somna om och därför hamnade mitt i ett Twin Peaks avsnitt där Donna söker upp Laura Palmers vän Harold Smith. Han erbjuder Donna apple butter. Jag gillar ju smör så jag googlade direkt och fann att det inte hade något med smör att göra, utan det handlar om ett slätt mos med smörliknade konstistens. Det lät himla gott trots avsaknad av fett så förra helgen gjorde mitt eget äppelsmör. Det blev en variant som är mindre söt och mer syrlig än de recept jag letade upp och jag blev mycket nöjd med slutresultatet.
Igår förgyllde det min frukost. Galet gott!

Äppelsmör

ca 6,5 dl
1,3 kg äpplen (helst ekologiska)
1 dl äppelcidervinäger
3 1/2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
saft och skal av 1/2 citron
1 krm salt

Klyfta äpplena, men behåll skal och kärnor (de innehåller pektin som gör att moset tjocknar senare i processen). Lägg klyftorna i en stor kastrull eller gryta och tillsätt vinäger och vatten. Koka äpplena helt mjuka i ca 20 minuter. Häll sedan äppelröran genom en sil. Ta lite åt gången och pressa med hjälp av en träslev så att allt som blir över är skal och kärnor.

Nu har du fått en slätt mos som ska smaksättas. Lägg moset i en gryta och rör ner socker, kanel, nejlika, skal och saft av citron och salt. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme tills moset tjocknar. Det tar 1-1 1/2 timme. Rör ofta och se till att röra i botten så att moset inte bränner fast. Häll upp på väl rengjorda burkar.

Eftersom det inte är så mycket socker i är det nog bäst att frysa moset om det ska förvaras en längre tid.

Recpet på Mångalenmackor och pannkakor finns här (gårdagens pannkakor var utan citron och med en klick crème fraiche blandat med florsocker och vaniljpulver på toppen).