Slut på smör

För ett tag sedan gjorde jag ett bakjobb i Året Runt med en del ovanliga ingredienser. Bland annat bakade jag en chokladkaka med majonnäs som fick en bomullslätt konsistens, testa den! Det var även första gången jag använde olivolja i en söt kaka och det blev också en hit. När jag förra helgen fick akut bowniesug men hade helt slut på smör bestämde jag mig för att testa igen. Fullträff!

 

Brownies med olivolja och jordnötssmör
ca 20 st 

3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk salt
3 ägg
3 dl strösocker
1 3/4 dl olivolja
2 dl jordnötssmör, gärna crunchyvarianten
1 msk brun farin
ca 2 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl med siktad kakao och salt. Vispa äggen med elvisp, först på lågt varv och efter några minuter på högt varv. Vispa riktigt fluffigt ett par minuter och tillsätt sedan socker, lite i taget och fortsätt vispa till en ljus, fluffig smet. Vispa ner oljan, lite i taget. Vänd sedan försiktigt när mjölet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en ugnsform ca 23 x 30 cm. Värm jordnötssmöret någon minut i micron så att det mjuknar. Rör ner socker och en skvätt vatten så att det blir smidigt. Klicka ut jordnötssmöret över smeten och släta till lite slarvigt med en sked.

Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna och skär i rutor.