Skenet bedrar (om beige glass)

Såhär kan vi inte ha det. Detta är rivstarternas månad och jag kickar igång genom finkamma telefonens bildmapp. Allt som jag har lagat och dokumenterat under 2013 och inte redan skrivit om kommer att langas upp under de närmaste veckorna.

Först ut är 2013 års sista matbild. Beige glass i beige skål, men den är så mycket mer än så. Det är den enklaste, krämigaste glassen gjord på endast vispgrädde och kondenserad mjölk. Ingen glassmaskin, inget ta ut var 15:e minut och rör om, bara en härligt krämig kolasmakande glass. Det är gott att blanda ner t ex hackade nötter eller choklad men jag gillar att balansera det karamelliga med robusta smaksättningar. Favoriten hittills har varit att röra ner 2-3 msk rostade, mortlade, svarta sesamfrön blandat med ca 2 tsk flingsalt. Men nu har jag en ny favorit.

Kaffeglass

5 dl vispgrädde
1 1/2 msk grovmalet kaffe eller krossade kaffebönor
1 burk kondenserad mjölk

Värm 1 dl av grädden tillsammans med grovmalet kaffe eller krossade kaffebönor (krossa dem i mortel). Sjud blandningen i 5 minuter och sila den sedan genom en finmaskig sil. Låt svalna.

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Tillsätt kondenserad mjölk och kaffegrädde och vispa tills allt blandas. Häll smeten i en metallform, tex en brödform. Täck den med folie och ställ i frysen i ca 4 timmar.