Seger

Förra julen tog jag med mig en klick vetesurdeg hem till mina föräldrar med förhoppning om att åstadkomma riktigt märkvärdiga saffransbullar. Resultatet: de plattaste bullar Dalarna skådat. Årets saffranssurdegsbak handlade därför om en endaste sak: revansch! Höjden var avgörande, därför satsade jag på bakformar. Jag lyckades tack vare Martins deg, jag gjorde bara om det lite, lite (jag använde t.ex Kesella trots hans mycket intressanta konspirationsteori) och bakade sedan ut den efter skön.

Saffranslängd

2 st
Dag 1:
100 g vetesurdegsgrund
350 g vatten
500 g vetemjöl
1 g saffran
3 msk konjak

Dag 2:
250 g kesella
100 g ljummet vatten
200 g smör rumsvarmt smör
500 g vetemjöl
200 g socker
1 tsk salt

Fyllning:
150 g smör, kylskåpskallt

Sockerlag:
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Dekoration:
hackad pistachmandel eller sötmandel

Rör på kvällen ihop vetesurdegsgrund, vatten och vetemöl i en bunke. Plasta in. Rör även ihop saffran och konjak i en liten skål. Låt allt stå över natten.

Blanda på morgonen ihop en deg: lägg surdegen från gårdagen i en degbunke tillsammans med saffranskonjak, kesella, vatten, smör delat i mindre bitar, vetemjöl, socker och salt. Bearbeta degen i maskin i ca 15 min, först på låg fart och sedan på lite högre. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (det kan ta allt från 1-4 timmar).

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Tryck ut varje del till en stor rektangel. Hyvla över det kalla smöret med en osthyvel och rulla ihop dem till varsin rulle (som en rulltårta). Lägg rullarna i varsin smord avlång brödform (1 1/2 l) med skarven nedåt. Vrid på ugnen så pass mycket att lampan tänds. Ställ in en ugnsform fylld med vatten i botten av ugnen. Ställ in saffransbröden på ett galler och stäng luckan. Ugnen blir som ett jässkåp med en temperatur på ca 30 grader. Låt längderna jäsa i en timme. Ta ut bröden och ugnsformen och värm ugnen till 200 grader. Grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Koka under tiden sockerlag. Koka vatten och socker i en liten kastrull tills sockret har smält. Låt svalna. Pensla bröden med sockerlagen precis när längderna tagits ur ugnen. Strö över hackad pistasch. Låt bröden svalna i 10 minuter och ta sedan ur dem ur formarna. Låt svalna helt på galler.