Sayonara

Det är dags att säga farväl till blodapelsinen för den här gången. I år har vi umgåtts mer intensivt än någonsin inte minst i sorbetform. Visst är det sorgligt att behöva säga hej då men jag tror inte att jag skulle älska dig så intensivt om du fanns tillgänglig året runt. Det blev ett japanskt värdigt farväl.

Japansinspirerad sallad

2 port
1 1/2 dl kort råris (som jag använde), råris, sushiris eller grötris
2 blodapelsiner
1 msk tamari eller 2 msk ljus soja
1/2 msk risvinäger
1 msk mirin
1/2 msk honung
ca 2 msk saft från blodapelsin
300 g mangold eller spenat
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
jordnötsolja eller rapsolja till stekning
flingsalt
ca 2 dl edamamebönor
ca 200 g skalade räkor
ev japansk kryddblandning med sesamfrön och alger, jag använde Yasai Fumi Furikake

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Skala och filéa apelsinerna (hur man gör kan du se här). Pressa ut saften ur membranen som blir över med händerna. Blanda saften med tamari, vinäger, mirin och honung. Lägg ut riset på en tallrik eller bricka medan det är varmt och häll dressingen över. Blanda runt och låt riset svalna. Strimla mangolden grovt och skiva vitlöksklyftan. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite jordnötsolja eller rapsolja. Stek mangolden på hög temperatur under ständig omrörning i ca 1 minut. Tillsätt sedan vitlök, sesamolja och lite flingsalt och fortsätt steka under omrörning ytterligare en minut. Arrangera ris, apelsinfiléer, mangold, edamame och räkor i separata grupper på två tallrikar. Strö ev japansk kryddblandning över det hela.