Samlaren

Förr ett år sedan var jag i Kolmårdens djupark för att jag ville se giraffer på riktigt. Jag passade även på att finkamma byns två matbutiker och fick bland annat med mig en stor glasburk med konserverade körsbär. Den har sedan dess stått i skafferiet och väntat på sin tur. Den som väntar på något gott …

Choklad- och kaffetårta med körsbärsmousse

Mousse:
2 gelatinblad
125 g körsbär, konserverade, färska eller frysta
2 msk socker
2 msk vatten (eller konserveringsspad, skippa då sockret)
2 dl vispgrädde

Tårtbotten:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 dl strösocker
1 dl kakao
5 äggulor
5 äggvitor
2 1/2 dl starkt kaffe
till formen: smör och mjöl

glasyr:
1 1/2 dl vispgrädde
70 g mörk choklad (70 %)
1 krm salt

garnering: färska körsbär eller bigaråer

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka upp bären med vatten och socker eller spad och låt puttra på låg värme i fem minuter. Mixa sedan bären med en stavmixer till ett slät sås. Häll såsen genom en sil. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i körsbärsåsen. Fortsätt röra tills bladen smält. Vispa grädden och blanda den med körsbärssåsen. Ställ kallt i minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Blanda vetemjöl, bakpulver vaniljsocker och salt. Sikta kakaon och blanda den med socker i en annan skål. Vispa äggulorna ljusa och fluffiga. Vispa ner sockerkakao-blandningen och kaffe och fortsätt vispa i ett par minuter. Vänd sedan ner mjölblandningen. lite i taget med hjälp av en slickepott. Vispa upp äggulorna till hårt skum och vänd sedan ner dem, lite i taget, med hjälp av slickepotten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min, testa med en provsticka om kakan är torr. Låt kakan svalna i formen på ett galler.

Dela tårtbotten i två delar och bred ut körsbärsmoussen på underdelen. Lägg på överdelen. Koka upp grädde och salt till glasyren. Ta grädden av värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden. Rör tills allt smält och låt svalna en stund. Bred ut glasyren på toppen av tårtan och garnera med körsbär, Ställ kallt cirka en timme  innan servering.