Same same but different


Igår kebabpizza


Idag primörpizza

Höstprimörpizza

1 plåt
deg:
1/4 pkt jäst
3 1/2 dl vatten, 37 grader
1 msk socker
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special

tomatsås:
ca 8 tomater
2 gula lökar
1 hel vitlök
ett knippe färska örter, t.ex mejram, basilika eller oregano
ca 3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger eller sherryvinäger
salt och nymalen svartpeppar

fyllning:
1/2 sqush
4-6 mangoldblad
1 pkt mozarella
8-10 skivor salami av bra kvalitet (jag tog fänkålssalami)
olivolja

Börja med tomatsåsen. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Halvera tomaterna, skala och klyfta löken och dela vitlöken på mitten i två delar. Lägg allt i långpannan, salta, peppra och ringla över olivolja. Låt rosta långsamt i ugnen i ca 3 timmar. Grönsakerna ska säcka ihop men inte vara helt torra. Kläm ut vitlöken ur skalet och mixa sedan allt tillsammans med örter och vinäger och smaka av, tillsätt ev lite mer salt och peppar.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, socker, olja, salt och mjöl. Bearbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Forma degen till en stor bulle och lägg den i en oljad bunke och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär squashen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt ringla över lite olivolja och salta dem lätt. Stek dem i ugnen i 10-15 minuter, tills de börjar få lite färg. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär mangolden i grova strimlor och koka dem koka i 1 minut. Häll av i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och krama ur vätskan med händerna.

Olja in händerna och tryck ut degen på en smord plåt. Bred ut ett tunt lager tomatsås över botten. Riv mozarellan i mindre bitar och strö den över tomatsåsen. Fördela squashskivor och mangoldstrimlor över pizzan och toppa med salamin. Grädda pizzan i mitten av ugnen i 10-15 min.