Sällsynt förekommande

Jag gör godis cirka aldrig, men i måndags ville jag plötsligt liva upp tillvaron med svartvinbärstryffel. Det blev en rejält syrlig variant som kanske inte faller alla i smaken men mig passar det perfekt. Kan tänka mig att den även passar som fyllning i tårta eller som efterrätt uppskedad i små glas.

Svartvinbärstryffel

ca 60 st 
250 g svarta vinbär
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk ljust muscovadosocker
1 krm vaniljsalt eller vanligt salt
200 g mörk choklad 60-70 %
ev dekoration: riven choklad, rasp eller flingor

Mixa vinbären till puré och kör den sedan genom en finmaskig sil. Blanda purén med grädde, socker och salt i en kastrull. Hetta upp blandningen och rör tills sockret är löst. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen mindre bitar och rör ner dem i grädden. Rör tills chokladen helt har smält. Häll över smeten i en bunke och låt den svalna helt. Sedan kan du välja att spritsa ut smeten i små formar (som jag gjorde) och ev dekorera med choklad, eller att ställa in smeten i kylen ett par timmar för att sedan rulla den i kulor.
 Och ja, det blev en betydligt bättre måndag.