Sådan mor …

En av mina favoritsysselsättningar när jag var liten var att bläddra i min mammas två receptpärmar i orange plast. Baksektionen lockade mest. Jag vill testa alla recept som inte användes, vidlyftiga tårtor och märkliga fruktkakor, medan min mor försökte styra in mig kakor och bullar som det var mer rimligt att jag klarade av på egen hand. Numera har jag självklart mina egna två pärmar i plast med samma fiffiga register som mamma en  gång skapade. Jag har tyvärr blivit allt sämre på att klistra in recept, de läggs istället på hög. Men en regnig eftermiddag för ett par veckor sedan tog jag fram sax och klister och skapade ordning. Och tänk, jag hittade ju en massa spännande recept. Som det på lammbullar från Algeriet. Typiskt nog fanns ingen lammfärs att tillgå i affären så det blev blandfärs istället. Men testa gärna med lamm, blir nog ännu bättre.  

Algeriska köttbullar
4 port
400 gram blandfärs eller lammfärs
1 skiva vitt bröd
1½ dl mjölk
1 gul lök, hackad
1½ tsk salt
1 msk jordnötsolja
1 krm stött saffran
1 krm mald muskot
1 krm mald ingefära
1 krm mald koriander
olja till stekning (neutral)

sås: Blanda 2½ dl grekisk yoghurt med 1 tsk flytande honung och några nypor torkad mynta
servera med: couscous eller bulgur. Jag gjorde en sallad av stor couscous (moghrabiah), fetaost, tomater och rödlök blandat med pressad citron, olivolja, salt och peppar.

Lägg brödet i en bunke och slå över mjölken. Låt stå i 10 min. Blanda sedan ner färsen, löken, oljan  och kryddorna. Rör till en smidig smet. Rulla ganska stora köttbullar med blöta händer och stek på medelvärme.