Såå 2008

Just nu sias det om matåret 2012. Vi svenskar kommer att ägna året åt att mumsa koreanskt och fritera munkar. Det passar ju mig perfekt. Fritösen är en av mina käraste ägodelar och jag glufsar glatt i mig bibimbap och bulgogi. Om trenden även för med sig möjligheten att äta dolsot bibimpap inom landets gränser skulle jag antagligen svimma av lycka.

Koreanerna däremot kommer att frossa i jamón ibérico och andra tapas enligt den här rapporten. Rapporten avslöjar även att under 2008 var sydkoreanerna tokiga i ett bakverk kallat ”Roti bun” eller ”Mexican coffee bun”. En smörfylld vetebulle med en kaffesmakande kaka på toppen som inte har något alls med Mexico att göra. Möjligen har den sitt ursprung i Malaysia, men verkar vara populär i flera delar av Asien. Jag brukar inte vara särskilt het på asiatiska sötsaker, men det här kvasi-mexikanska bakverket blev jag nyfiken på. Det är ju liksom  EN KAKA PÅ EN BULLE, måste vara gott.

Efter att ha plöjt ett tiotal recept gjorde jag ett eget och skred till verket. Succé om jag får säga det själv. Härlig kombo med det salta smöret, den söta bullen och det lite bittra från kaffet. Godast är de nybakade då kakan är krispig, men tydligen ska man kunna värma upp dem i ugnen för att få dem krispiga igen.

Jag dristar mig till att säga att när vi tröttnat på att fritera och dekorera munkar kommer denna kakbulle bli nästa baktrend. Så när ni år 2013 går in på valfri kaffekedja och rycker åt er en kaffekakbulle kan ni säga: ”det här är sååå Seoul 2008″. Kom ihåg var ni läste det först.

Kaffekakbullar

6 st
bulldeg:
1/4 pkt jäst
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt

fyllning:
50 smör, kylskåpskallt

topping:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 ägg
3 msk kallt starkt kaffe
1/2 tsk kanel
2 dl vetemjöl

Börja med bulldegen. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, gärna i maskin, i ca 5 min. Klicka sedan ner smöret lite i taget och arbeta in det i degen till den blir blank och smidig. Plasta in degbunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.

Gör i ordning toppingen. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Vispa sedan snabbt ner ägg, kaffe, kanel och mjöl till en jämn smet. Ställ in i kylen.

Stjälp upp bulldegen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Ta fram smöret till fyllningen och dela det i sex kuber. Tryck med händerna ut varje degbulle till en platta, lägg en smörkub på varje platta och vik över degen runt om. Nyp noga ihop degen och forma den till en bulle. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt jäsa i 45 min under plastfilm.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram toppingen och låt den stå i rumsvärme i fem minuter. Fyll sedan en spritspåse med smeten och spritsa ut den över bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Servera rykande varma!

 

 

  • Noelia

    Åh, sådana där såg jag i Korea.. och i Thailand också tror jag. Kul att få veta vad det var för något!

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Visste väl att du skulle ha stött på dem. Om du hittar en i Japan kan du väl smaka? Det vore fint med en referens.