Så mycket bättre

Ända sedan igår har jag tänkt på stekt kalvkött med en bit citron, spaghetti och pesto. Och så blev det såhär.

 

Entrecôte med gochujangdressing och friterad vitlök

2 port
ca 375 g entrecôte
3 vitlöksklyftor
3 msk japansk soja
1 msk risvinäger
1 tsk worcestershiresås
1 tsk honung
ca 1 msk gojuchang eller ca 1/2 msk sambal badjak
1 kruka thaibasilika
salt, svartpeppar
jordnötsolja

Rumstemperera köttet, salta och peppra och låt det ligga i ca 20 min. Skala vitlöken och skiva den tunt. Täck botten av en tjockbottnad stekpanna eller kastrull med ca 1 cm olja. Hetta upp och lägg ner vitlöksskivorna. Fritera dem och ta upp dem med hålslev precis när de börjar få lite färg. Låt skivorna rinna av på hushållspapper.

Rör ihop soja, vinäger, worcestershiresås, honung och gochujang. Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttet på hög värme ett par minuter på varje sida. Lägg upp på ett fat och låt vila i 5-10 minuter. Skär köttet i 1/2-cm tjocka skivor. Lägg upp på ett fat och skeda över dressingen. Grovhacka thaibasilikan och strö över den. Toppa med friterad vitlök.

 

Broccoli med sesam

2-3 port
2 broccolistånd
ca 1 msk sesamolja
ca 1 msk sesamfrön
jordnötsolja
salt

Dela broccolin i buketter och skär även en bit av stammen i skivor (lämna den träigaste delen av stammen längst ner). Koka broccolin i saltat vatten ca 3 min. Häll av vattnet. Hetta upp en stekpanna med jordnötsolja och lägg ner broccolin. Salta och tillsätt sesamolja och sesamfrö. Stek under omrörning ett par minuter.