Rub a dub

Min första parfymflaska fick jag av min pappa när han kom hem från en tjänsteresa. Det var Laura Biagottis ”Roma” och jag var dödslycklig. Numera få jag samma känsla när en vän till mig, som far och flyger i jobbet, tar med sig små ätbara presener till mig. Förra veckan fick jag kryddbladningar från Johannesburg. Två av dem var rubs, torra kryddblandningar som gnids in i kött. Igår hamnade den med citron på revbensspjäll. Oh Lord, där gjorde den sig bra. Blandningen innehöll salt, socker, paprika, vitlök, chili, oregano, persilja, rosmarin, timjan, svartpeppar och citronskal. Det borde inte vara så svårt att röra ihop själv, annars finns det recept på pork rub här, här, och här.

Citrusspjäll med sötpotatis
4 port
ca 1kg tjocka spjäll
½ dl rub
3 limefrukter, kyftade
3-4 sötpotatisar, skalade och klyftade
½ vitlöksklyfta
3 msk smör
1 dl svarta oliver utan kärnor
salt

Sätt ugnen på 125 grader. Gnugga in drygt hälften av rub-blandningen i köttet. Lägg det i en plastpåse och låt marinera i ca tre timmar. Gnugga in resten av blandningen och lägg köttet i en ugnsform. Lägg limeklyftor runt och ovanpå köttet. Ställ in i ugnen i tre timmar.

Krossa vitlöken mot en skärbräda med hjälp av ett knivblad. Arbeta in saltet med kniven så att det blir till en pasta. Blanda med smöret. När det återtår en timme för köttet, lägg sötpotatisen runt om köttet klicka ut vilökssmöret på klyftorna. Strö även över oliverna. Ställ in i ugnen igen och låt gå klart. Pressa över limeklyftorna vid servering.

 • Noelia

  Hm.. det här ser för gott ut! Finns viss risk att jag börjar ta betalt i middagar :)

 • Noelia

  låter/ser.. sak samma.

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Inga problem för mig, just keep them gifts coming :)