Röd, grön eller gul?

Det har hänt något i grönsaksdisken. Man kan välja mer än bara färg på paprikan. För några år sedan dök spetspaprikan upp, som jag lätt väljer framför den vanliga varianten. Men lite här och var finns fler sorter än så. Under våren har jag testat mig igenom alla möjliga varianter. Senast grabbade jag tar i en stor påse sivri som var helt okänd för mig. Den kanske snarare ska klassas som chilipeppar. En rå smakbit fick mig att hosta till av hettan. Blev därför  orolig över att den inte skulle funka som det tillbehör jag ville att den skulle vara. Men det visade sig att jag oroade mig i onödan. Det blev jackpot, lite söt, lite stark, ganska så perfekt. Kycklingen är inte så mycket att orda om, frigående utomhuskyckling+fänkålssalami=sant.

Salamikyckling med chèvregratinerad sivri
2 port
2 st lårfiléer av kyckling
2 skivor fänkålssalami (eller annan god salami)
ca 10 st sivri, skurna på längden och urkärnade
1 schalotten, hackad
1 vitlöksklyfta hackad
1 burk tomater (gärna fileade från mutti, annars krossade)
1/2 msk honung
1/2 kruka färsk oregano
en bit chévre
salt och peppar
olivolja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs schalotten och vitlök på låg värmen i olivolja i ca 5 minuter i en kastrull. Tillsätt tomater, honung, salt och peppar och låt puttra i ca en kvart. Hacka oreganon och rör ner den i tomatsåsen, smaka av och ta kastrullen av plattan. Vik ut lårfilén, skär ev ett snitt där den är som tjockast och vik ut den som en bok. Salta och peppra. Lägg en salamiskiva på ena sidan av filén och vik ihop den på mitten. Fäst med en tandpetare. Lägg ut sivrin, med skalsidan nedåt, på ena halvan av en bakplåtspappersklädd långpanna. Skeda över tomatsåsen och smula över chévren. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olivolja och bryn kycklingen så att den får fin färg, salta och peppra på varje sida under stekningen. Lägg kycklingen på den andra halvan av långpannan och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.