Räddningsaktion

När man beställer en grönsakslåda som levereras till dörren kan man ägna sisådär en vecka åt att i lugn och ro beta av innehållet. Man börjar lämpligtvis med de mer känsliga primörerna och går sedan över till de mer tåliga sorterna. Eller så kan man ignorera sin låda för att efter en vecka desperat rädda det som räddas kan.

Desperat ugnspanna med rökig tomatröra
2 port
2 chorizo eller annan stark korv, skuren i mindre bitar
2 broccolistånd i mindre bitar
2 morötter i centimetertjocka slantar
1 vitlök, delad i halvor
1/2 dl hackade hasselnötter
ca 2 msk olivolja
salt och peppar
tomatröra:
ca 6 tomater, skuren i kvartar
1-2 schalottenlökar i mindre bitar
1-2 tsk honung
1-2 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk rökt paprikapulver
ca 1/2 dl vatten
olivolja till stekning
salt och peppar
Servera med: hemvevad majonnäs eller tjockyoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg broccoli och morötter i en ugnsform. Lägg korven runt grönsakerna och tryck ner vitlökshalvorna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Kör i ugnen i ca 20 minuter, tills grönsakerna fått fin färg. Tillsätt nötterna efter halva tiden. Lyft upp vitlöken när pannan är klar. Kläm ur vitlöksklyftorna över grönsakerna och blanda runt.

Fräs tomaterna i olivolja i en kastrull. Tillsätt, honung, vinäger, salt och peppar efter smak. Låt fräsa på låg värme  i ca 10 min. Strö över parikapulvret. Mixa tomaterna (med stavmixer) med lite vatten till en sås. Sila såsen genom en sil och häll tillbaka den i kastrullen. Låt den få ett uppkok innan servering.

Lägg upp grönsaker och korv på tallrikar och ringla över tomatröran. Servera med en klick majonnäs eller yoghurt.