Pressen

Det händer ganska ofta att jag får frågan om jag har någon favoritmat. Varje gång blir det helt blankt i skallen. Och så blir jag stressad över tomheten i huvudet och då blir allt svart. Annat var det på sexårskontrollen. ”Vilken är din favoriträtt?” frågade syster Vita. ”Spaghetti och köttfärssås” sa jag tvärsäkert. Vi kör på det.

Lammfärssås igen

ca 3 port
6 tomater
300 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten aubergine
1 1/2 dl vatten
några stänk stark sås av tabascotyp
1 nypa kanel
1/2 msk honung
2 kvistar rosmarin
2 msk olivolja
2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
Severa med: spaghetti eller potatisgnocchi och riven peccorino

Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg ner tomaterna i 30 sek och häll sedan av vattnet i ett durkslag. Låt tomaterna svalna något och skala dem sedan. Skär tomaterna i klyftor. Skala och hacka lök och vitlök, skär auberginen i tärningar. Bryn färsen i olivolja och tillsätt lök, vitlök och aubergine efter ett par minuter. Stek tills köttet fått fin färg. Tillsätt tomatklyftor och vatten och låt koka upp. Lägg ner rosmarinkvistarna och tillsätt även salt, peppar, kanel, honung och stark sås. Låt puttra på svag värme utan lock i ca 20 min. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av och fiska sedan upp rosmarinen. Rör till sist ner ett par klickar smör.