Portugisiskt värmer

För andra gången på mindre än en vecka har jag lagat Caldo verde till lunch på jobbet. Det betyder helt enkelt grön buljong och är en portugisisk soppa med potatis och grönkål. Eftersom grönkålen spårlöst försvunnit från grönsaksdisken nu när julen är över har jag använt savojkål istället. Värmer fint när en enkel promenad ger allvarlig brain freeze.

Caldo verde
4-5 port
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
4 potatisar, skalade och tärnade
1,2 liter kycklingbuljong
en stor citronklyfta
1/2 huvud savojkål, fint strimlad
300 g chorizo fresco, skivade
1-2 tsk rökt paprikapulver (vanligt går också bra, men blir inte riktigt lika gott)
salt och peppar efter smak
olivolja till stekning

Fräs lök och vitlök i olja utan att de tar färg i 5-10 minuter. Tillsätt den tärnade potatisen och fortsätt att fräsa i ytterligare 5 minuter. Häll över buljongen och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter, till potatisen är mjuk. Ta en visp och vispa sönder potatisen med rejäla tag. Rör ner kålen och fortsätt koka i 15 minuter. Smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft. Stek chorizon i olivolja tills den får färg och strö över paprikapulvret. Häll ner korven och det vackert röda fettet från stekpannan i soppan och servera.

  • Gun

    Låter gott, vill prova. Var får man tag i rökt paprikapulver??

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      I Stockholm :) Jag kan köpa och skicka.