Poesi till middag

Spicy pork bibimbap, det låter så vackert i mina öron att jag inte ens tänker försöka komma på ett svenskt namn.

Några noteringar om en av de godaste rätterna på denna jord:

  • Det här är en enkel variant av koreansk bibimbap. Det är väldigt gott att även servera marinerade grönsaker till, till exempel gurka, böngroddar och/eller spenat.
  • Riset ska egentligen vara vitt och rundkornigt, men jag använde här rött råris. Det är säkert någon som vänder sig i sin grav för det men jag tycker det är gott med den tuggiga strukturen, Min favorit är dolsot bibimbap, som serveras i en mycket het skål gjord av sten. Den gör att riset får en knäckig yta. För att efterlikna det brukar jag steka riset i olja innan servering, men det går utmärkt att hoppa över det steget.
  • Fläskköttet går att byta ut mot nöt, kyckling, fisk eller tofu.
  • Gochujangpasta är ett måste i denna rätt, det är svårt att få samma runda, sötstarka smak av någon annan chilipasta. Finns i asiatiska butiker. Gochujangpastan säljs i röda plastaskar och gochujangsåsen (som man serverar som tillbehör) i flaskor. Passa även på att köpa gochugaru, koreanskt chilipulver. Du kommer att ha användning för det även när du inte lagar koreanskt. Och köp även kimchi medan du är där!

Spicy pork bibimbap

3 port

kött:
450 g fläskkött, strimlat (jag tog en blandning av fläskkarré och färskt sidfläsk)
1 msk gochujang
2 tsk socker
1 msk vatten
1 tsk gochugaru, koreanskt chilipulver (går att utesluta)
salt

squash:
1 liten squash
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk sesamolja
en nypa salt

morötter:
3 morötter
en nypa salt

lök:
4 färska lökar eller en stor gul lök
2 msk ljus soja

dessutom:
3 port ris, jag använde rött råris men det ska egentligen vara vitt rundkorningt
2-3 msk sesamfrön
3 ägg + en skvätt fisksås
jordnöts- eller rapsolja

till servering:
gochujansås (finns på flaska i asiatiska butiker, eller gör din egen)
kimchi (koreanska mjölksyrade grönsaker, görs ofta på kinakål)

Rör ihop gochujang, socker och vatten i en stor skål. Lägg ner det strimlade köttet och rör om så att allt blandas. Låt stå medan du gör i ordning övriga ingredienser.

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Skär squash i smala tändsticksstrimlor. Lägg dem att marinera i fisksåsen ca 10 minuter.

Skär morötterna i smala tändsticksstrimlor och skiva löken.

Hetta upp en stor stekpanna. Rosta sesamfröna under omrörning (akta, de bränns lätt). Häll dem sedan i en mortel och krossa dem lätt.

Tillsätt en skvätt olja i stekpannan och stek morötterna hastigt under omrörning med en nypa salt. Lägg åt sidan i en form med lock.

Krama ur squashen och stek hastigt i olja tillsammans med en nypa salt, en riven vitlöksklyfta och ca 1 tsk sesamolja. Lägg åt sidan i en form med lock.

Lägg löken i pannan och tillsätt ljus soja. Låt koka ihop under omrörning några minuter, tills löken blir mjuk. Lägg åt sidan i en form med lock.

Vrid upp värmen på högsta nivå och tillsätt olja. Salta och stek köttet tillsammans med gochugaru under omrörning tills det får fin färg. Lägg åt sidan i en form med lock.

Stek riset på hög värme så att det får en lite knäckig yta. Stek till sist äggen på ena sidan, gulan ska fortfarande vara rinnande.Stänk lite fisksås över.

Fyll skålar med ris och portionera ut grönsaker och kött. Toppa med äggen och strö över sesamfrön.

Låt var och en krydda med gochujangsås och rör sedan ihop så att allt blandas, ägget går i bitar och gulan rinner ut.