Pizza utan tomatsås? Johorå

Det är dags att reda ut mitt hatkärleksförhållande till tomaten. För 23 år sedan åkte jag på min första charterresa vilket förstörde mitt förhållande till tomater för evigt. I Varna, Bulgarien fick jag insikt om hur en tomat kan smaka. Sedan dess kan jag inte låta bli att tänka på hur en tomat kan smaka varje gång jag äter en. Med tiden har jag blivit ganska bitter. Men ett halvår i San Sebastiàn och en och annan semesterresa har gjort att det ändå finns en strimma hopp inom mig. Och det lönar sig att inte ge upp, för nu har frälsningen kommit i form av Bondens marknad. Den senaste veckan har med fröjd jag ätit mig igenom ett tiotal sorter och inte bara fått uppleva hur tomater kan smaka utan även att de kan smaka på oändligt många sätt. Veckans pizza ville jag därför inte dränka i tomatsås, istället fick de färska tomaterna dominera. Leve tomaten!

Pizza med tomat, vitlök och tonfisk
en plåt
deg:
1/4 paket jäst
3½ dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10 dl mjöl, gärna hälften durum och hälften vetemjöl, annars enbart vetemjöl
fyllning:
3 nävar coctailtomater, halverade
1 burk tonfisk, helst av en bra sort i olivolja
3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
olivolja
en gul eller röd lök i tunna skivor
svarta oliver
ost (jag tog en blandning av herrgård och peccorino

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och olja. Tillsätt mjölet, lite i taget under omrörning tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Kavla upp ärmarna och bearbeta den ordentligt med trägaffel i minst 5 min. Täck överbunken med plastfilm och låt jäsa minst en tim (gärna två om det finns tid).

Olja in en plåt och tryck ut degen med hjälp av oljade händer. Finhacka vitlökslyftorna och strö över ½ tsk salt över hacket. Arbeta in saltet med hjälp av knivbladet (funkar bäst med ett flexibelt knivblad), resultatet ska bli vitlöksmos. Bred ut moset på pizzabotten med hjälp av fingrarna. Ringla över lite olivolja. Lägg de halverade tomaterna i ett durkslag och krama ur dem rejält med händerna. Det mesta av frukköttet ska bort. Låt rinna av en stund och strö sedan tomaterna över botten. Fortsätt med tonfisk, oliver, lök och riven ost. Grädda i 250 grader i ca 10 min.