Perfektion

Det finns vissa saker jag ständigt misslyckas med i köket hur jag än bär mig åt. Länge var kanelbullar min svaga punkt. Det är en tid jag helst inte tänker tillbaka på. Hur trovärdigt är man liksom som matnörd om man inte ens kan sno ihop ett plåt bullar? Sedan jag började använda Rosendals recept är detta dock ett minne blott.

Sedan igår verkar det som att jag har bemästrat ytterligare hinder inom kokkonsten, nämligen bönbiffar. Otaliga är de vegobiffar jag skapat och ingen har någonsin varit ätlig. Så när jag igår hade bjudit hem ett gäng vegetarianer bestämde jag mig för att inte fegköra med soppa utan en gång för alla göra upp med bönbiffen. Det visades sig att räddningen fanns nära i form av vegoexperten Kina.

Till biffarna serverade jag min egen variant på det här (tog potatis, morötter, palsternacka, rödlök och vitlök. Och istället för chorizo hade jag majskolvar i bitar) och tjockyoghurt blandat med lite honung, torkad mynta, salt och peppar. Och till efterätt testade jag det här, smaskigt värre.

Kinas bönbiffar
ca 6 port
1 dl ströbröd
2 ägg
ca 3 msk vatten
2 gula lökar, hackade
1 spansk röd peppar, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 rejäl ruska bladpersilja, hackad
1 burk kidneybönor
1 burk kikärter
2 msk dijonsenap
salt
peppar
olja till stekning
till panering: panko eller ströbröd

Vispa ägg och vatten lätt, tillsätt ströbröd och låt svälla ca 10 min. Fräs under tiden den hackade löken i lite olja. Skölj bönor och kikärter ordentligt i ett durkslag. Lägg de sedan i en matberedare tillsammans med lök, vitlök, spansk peppar, persilja, äggblandning, dijon,  salt och peppar. Blanda allt i mixern och smaka av. Om smeten känns för lös tillsätts mer ströbröd (låt då gärna smeten stå 10 min innan biffarna formas).

Häll ut panko eller ströbröd på en tallrik. Forma ganska små biffar av smeten och vänd i panko. Lägg biffarna på en tallrik eller skärbräda. Om det finns tid, ställ gärna biffarna i kylen i 20-30 min. Stek sedan i generöst med olja tills de får en knaprig yta.