Pastafri middag

Pasta är en stor del av mitt liv, men för att inte skrämma bort er som inte är lika förtjusta i italienska kolhydrater kommer här en garanterad pastafri rätt.

Lax och rosmarinpotatis med rostad fänkål och tomat
2 port
2 laxfiléer
ca 6-8 potatisar (beroende på strl)
ett knippe färsk rosmarin eller ½ tsk torkad
1 fänkål
6 st tomater
olivolja
vitlöksolja
balsamvinäger
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen (behåll skalet) och dela den i halvor eller kvartar om de är stora. Smörj en långpanna med olivolja och lägg i potatisen. Ta rosmarinbladen av stammarna eller mortla den torkade rosmarinen. Strö rosmarin salt och peppar över potatisen. Ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 20 min.

Ta bort vipporna på fänkålen och finhacka. Skär fänkålen på längden i ½ cm tjocka skivor. Halvera tomaterna. När potatisen gått i 20 min, ta ut långpannan, rör om potatisen och fös den till ena halva av långpannan. Lägg tomater och fänkål på andra halvan. Ställ in i ugnen i ytterligare 20 min, tills fänkålen är mjuk och tomaterna fått lite färg. Ta då ut det hela ur ugnen. Lägg fänkål och tomater i en skål, salta och peppra, skvätt över lite balsamvinäger och ringla över lite vitlöksolja. Blanda runt och strö över de hackade fänkålsvipporna.

Stek laxen i smör 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra.