Passa på

Det är passa på-tider nu. Det gäller att passa på att njuta av persikor och nektariner innan säsongen tar slut, att frossa i vaxbönor, bondbönor och gröna bönor, att äta rödbetor när de är som godast och att låta tomaterna spela huvudrollen nu medan de är smakrika.

Köttbullar i tomatsås

4 port
sås:
10 stora tomater
1 stor gul lök
1/2 dl vin, vitt eller rött
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
ett par kvistar färsk rosmarin
1/2 dl vispgrädde
olivolja till stekning
salt och nymalen svartpeppar
köttbullar:
500 g nötfärs
2 msk mannagryn
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1/2 dl grovriven lagrad parmesan
ev 1-2 msk kallt vatten
salt och nymalen svartpeppar
servera med: tagliatelle, pappardelle eller spaghetti och riven parmesan

Koka upp en stor kastrull med vatten. Skär ett kryss i varje tomat. Lägg dem i det kokande vattnet i 30 sek och häll sedan av vattnet. Låt tomaterna svalna något och skala dem. Halvera dem sedan, skär bort stjälkfästet och skär dem i grova tärningar. Skala och hacka löken. Häll ca 2 msk olivolja i en stor, vid kastrull. Lägg i lökhacket och sätt på plattan på högsta värme. Vrid ner värmen till medel så snart löken börjar fräsa. Fräs löken under omrörning i 10 min utan att den tar färg. Tillsätt vin, tomatpuré, tomater, lagerblad och hela rosmarinkvistar. Smaka av med salt och pepar. Låt allt puttra på svag värme i 30-40 min.

Gör under tiden i ordning köttbullssmeten. Lägg färs i en skål tillsammans med mannagryn och ägg. Riv ner vitlöksklyftan, tillsätt osten samt salt och peppar. Rör färsen smidig, tillsätt ev vatten om det behövs. Rulla köttbullar med blöta händer och lägg på en skärbräda.

Fiska upp lagerblad och rosmarin och mixa tomatsåsen med en stavmixer, den ska inte blir helt slät bara mer finfördelad. Tillsätt grädde och låt koka upp. Lägg försiktigt ner köttbullarna i såsen och låt dem koka under lock i 10 min.