På den fjärde dagen

Att tvingas gå till sin närmaste Icabutik i slutet av en långhelg gör ingen människa glad. Men hey, det var bra pris på löjrom så jag bestämde mig för att göra blinier och gick därifrån med ett nöjt leende. Till min förskräckelse upptäckte jag när jag kom hem att det inte fanns något bovetemjöl i det annars så välfyllda skafferiet. Men vet ni, kornmjölsblinier är också gott!

Blinier

ca 4 port
1 tsk jäst
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl kornmjöl eller bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3/4 dl gräddfil
1 ägg delat i gula och vita
1 krm salt
smör till stekning
servera med: gräddfil, löjrom, hackad rödlök och ev räkor 

Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i ett bunke och rör ut den i mjölken. Vispa ner mjöl och därefter gräddfil, äggula och salt. Låt smeten stå i en timme. Vispa äggvitan styv och vänd försiktigt ner den i smeten. Smält rikligt med smör i en plättlagg eller stekpanna och stek blinierna gyllene ett par minuter på varje sida. Servera på stört.

  • Birgitta

    måste man ha vetemjöl? Går det inte bra med bara bovete när man är glutenintolerant

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Hej Birgitta. Jag har inte testat själv, men det ska gå bra att enbart använda bovetemjöl.