På andra sidan

När det sker så händer allt på samma gång. Locket lättar och öronen susar av allt ljud som strömmar in, luften passerar genom båda näsborrarna samtidigt och munnen är beredd att hantera mer komplexa smaker än sött och salt. Då står den där på andra sidan och väntar på dig, kimchiburgaren.

 

Kimchiburgare

Receptet är härifrån, endast med några få ändringar. 

2 port

ca 250 g nötfärs (helst lite av lite fetare sort, runt 15 % fetthalt)
2 msk fisksås
svartpeppar
olja och smör till stekning
2 skivor vitt bröd (eller 4 om du vill ha lock)
ca 1 dl finstrimlad vitkål
ca 1 dl finstrimlad kimchi
sesammajo:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 tsk risvinäger
1-2 tsk sesamolja
2 dl jordnöts- eller rapsolja
1/2-1 msk gochujangpasta
1 nypa socker
1 nypa salt
3 salladslökar

Blanda färsen smidig med fisksås och svartpeppar.

Gör majonnäsen med handvisp, elvisp eller stavmixer. Vispa äggula med senap och vinäger. Tillsätt sesamolja (börja med 1 tsk och tillsätt mer mot slutet om det behövs). Tillsätt sedan jordnöts- eller rapsolja, lite i taget, under kraftig vispning. Smaka av med gochujang, socker, salt och ev sesamolja. Strimla salladslöken fint och rör ner den.

Blanda vitkål, kimchi och rör ihop med ca 1 dl sesammajo till en krämig slaw.

Forma två stora burgare och platta ut dem (de kommer att krympa vid stekningen) Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite olja. Stek burgarna på hög värme ett par minuter på varje sida. Ta upp burgarna, sänk värmen och tillsätt en klick smör. Stek bördskivorna gyllene.

Bred ut ett lager sesammajo på brödskivorna, lägg på burgarna och toppa med kimchislaw.

P.s. Får du sesammajonnäs över är den god som tillbehör till både kött och fisk.